Ακόμα μια αθώωση ένστολων κατηγορούμενων για αστυνομική καταστολή καταγράφηκε στην Πάτρα, καθώς προχθές το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνταν για βασανισμό πολίτη.
Ηταν μια δίκη που διεξήχθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς αλληλέγγυους υποστηρικτές του θύματος, σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη από αστυνομικούς, για μια υπόθεση που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.».
Το θύμα είχε υποστεί άγρια κακομεταχείριση τον Νοέμβριο του 2013 από τέσσερις αστυνομικούς μέσα στη Γενική Ασφάλεια Πάτρας στην οδό Ερμού, όπου τον είχαν επί έξι ώρες δεμένο με χειροπέδες, ενώ για μιάμιση ώρα τέσσερις αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια.
Νωρίτερα του είχαν βάλει πλαστική ταινία και διπλές χειροπέδες, τον στρίμωξαν σε μια ντουλάπα κι άρχισαν να τον χτυπούν δεμένο χειροπόδαρα, στην αρχή στα πόδια και στη συνέχεια στον πρωκτό.
Σωρεία αποδεικτικών στοιχείων
«Για μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μια αθωωτική απόφαση που εκπέμπει μήνυμα ατιμωρησίας της κατάχρησης αστυνομικής εξουσίας, νομιμοποίησης της αστυνομικής βίας απέναντι στους πολίτες, αποδοκιμασίας και περιφρόνησης για όσους προσφεύγουν στην έννομη τάξη και ζητούν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και απογοήτευσης για όσους πιστεύουν στον εξισορροπητικό ρόλο της Δικαιοσύνης» έκαναν λόγο χθες οι συνήγοροι του θύματος, Κώστας Παπαδάκης και Παύλος Σαράκης.
Οι ίδιοι υπογράμμισαν πως η «απόφαση παρέβλεψε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, φωτογραφιών, ιατροδικαστικών εκθέσεων, ιατρικών βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, τα οποία αποδείκνυαν όχι μόνο την τέλεση πράξεων βασανισμού σε βάρος συλληφθέντος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε οργανωμένα η συγκάλυψη των βασανισμών, που έγιναν εν γνώσει και της ηγεσίας της Ασφάλειας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και με την ανοχή τους».
Προκατάληψη
Η πολιτική αγωγή είχε επισημάνει από την αρχή την προκατάληψη της έδρας και της εισαγγελέως σε βάρος του βασανισθέντος πολιτικώς ενάγοντος και υπέρ των κατηγορούμενων αστυνομικών και την είχε αναδείξει προβάλλοντας αίτηση εξαίρεσης εναντίον όλων των μελών της σύνθεσης, που δεν έγινε δεκτή. Τον λόγο τώρα έχουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς προκειμένου, όπως θα ζητηθεί, να ασκήσουν το δικαίωμα έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης.